Despre Sighisoara
  Home Page | Despre Sighisoara | Poze Sighisoara | Vlad Tepes - Dracula | Festivalul de Arta Medievala | Linkuri | Realblog  

Sighisoara
SIGHISOARA, SCHAESSBURG, SEGESVAR, una din bogatiile Ardealului, Perla Transivaniei de odinioara, considerata si astazi a fi cea mai frumoasa cetate locuita din Europa, isi inalta falnicele turnuri spre cer de pe colina care domina cel mai important defileu de pe cursul Tarnavei Mari.
O istorie vie a trecerii timpului, intemeiata dupa traditie in 1191, dar mentionata documentar in 1280 sub numele de CASTRUM SEX si mai apoi cu termenul german SCHESPURCH (1298), Sighisoara este opera constructiva a colonistilor germani (sasii) adusi in Transilvania pentru paza vechilor frontiere ale regatului maghiar in secolele XII-XIII dupa Christos.

Turnul cu Ceas

Istoria Sighisoarei
O istorie vie a trecerii timpului, intemeiata dupa traditie in 1191, dar mentionata documentar in 1280 sub numele de CASTRUM SEX si mai apoi cu termenul german SCHESPURCH (1298), Sighisoara este opera constructiva a colonistilor germani (sasii) adusi in Transilvania pentru paza vechilor frontiere ale regatului maghiar in secolele XII-XIII dupa Christos.

Cetatea care exista in 1191, deja, apare in documente pe la 1280 purtand numele de Castrum Sex (adapostind legiunea XIII Gemina), apoi Schespruch 1298, a devenit in Evul Mediu o adevarata corporatie de bresle bine organizata si cu mari privilegii sasesti. Numele diferitelor turnuri inca existente (din cele 14 de odinioara), ca Turnul Macelarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Croitorilor, cat si numeroase pietre funerare cu insignele breslelor pastrate in biserica cetatii, Biserica Veche, vadesc acest lucru.
Includerea notiunii de cetate in denumirea localitatii din toate limbile vorbite aici (Schaessburg, Sighisoara, Segesvar, Castrum Sex) este un fenomen rar in Transilvania.

Din vechiul sistem defensiv, amenajat incepand cu secolul al XIV-lea, astazi mai pot fi admirate 9 turnuri, 2 bastioane si o parte din zidul de incinta. Turnurile erau plasate in locurile vulnerabile ale cetatii si erau prevazute cu galerii de tragere si cu bastioane de artilerie. Dintre acestea, Turnul cu ceas (64 m inaltime) este cel mai impresionant fiind unul din marile monumente ale Transilvaniei si totodata, simbolul orasului Sighisoara. Ceasul din turn este prevazut cu doua cadrane uriase (2,40 m diametru) si cu o instalatie rotativa cu papusi din lemn pictat, reprezentand divinitati din panteonul greco-roman si german, purtand pe cap simboluri din alchimia medievala. Insatalatia se misca la orele 24, aducand la fereastra dinspre Orasul de Jos, figurina specifica zilei care incepe.
Arhitectura religioasa era in evul mediu la fel de importanta ca si cea militara. Din cele 9 biserici functionale in cursul secolelor XIV-XVIII se mai pastreaza pana astazi 3, si anume Biserica Manastirii, Biserica din Deal si Biserica zisa a “leprosilor”. Aici pot fi admirate piese rare de sculptura si pictura religioasa, dar si funerara.

In ceea ce priveste arhitectura civila, este impresionant faptul ca majoritatea celor 164 de case de locuit din Cetate, avand cel putin 300 de ani vechime, sunt considerate monumente istorice. Aici pot fi admirate botile semicilindrice din piatra de rau specifice secolelor XIV-XV, ancadramentele de piatra profilata ale ferestrelor care imita goticul venetian, iar in interior tavane casetate si sali in intregime pictate. Dintre aceste edificii, cele mai importante sunt Casa Vlad Dracul, Casa Venetiana si Casa cu Cerb.

O constructie deosebit de originala, cea mai mare de acest fel din Transilvania, este Scara Scolarilor, care inlesneste accesul la Liceu si la Biserica din Deal mai ales pe vreme de iarna.

n trecut Sighisoara a trait din mestesugarie si din comert. Mestesugaria era bine organizata in bresle care aveau in afara organizarii si efectuarea meseriei si indatorirea de aparare a orasului. Fiecare bresla era responsabila pentru un turn de aparare care era intretinut si aparat de ea
Centrul istoric al Sighisoarei este foarte bine mentinut, iar cetatea medievala este una dintre singurele cetati locuite din sud estul Europei.


Turnurile breslelor de aparare, ca delatfel casele medievale vechi de citeva sute de ani reprezinta obiectivele turistice din Sighisoara care atrag anual un numar mare de vizitatori romani si straini dornici in gasirea atmosferei medievale.

Substanta bine intretinuta a cetatii medievale din Sighisoara a atras atentia organizatiei UNESCO incat Sighisoara in anul 1999 a fost declarata PATRIMONIU MONDIAL, totodata se afla pe lista monumentelor protejate a organizatiei World Heritage Cities in rand cu alte orase Europene care detin monumente de acest rang.

Sighisoara va asteapta. Bine ati venit.