Festivalul de Arta Medievala Sighisoara
  Home Page | Despre Sighisoara | Poze Sighisoara | Vlad Tepes - Dracula | Festivalul de Arta Medievala | Linkuri | Realblog  

Festivalul de Arta Medievala de la Sighisoara
DESCRIEREA FESTIVALULUI DE ARTA MEDIEVALA - SIGHISOARA

Conceptul festivalului in viziunea Fundatiei de Arta Medievala, in calitate de initiator si organizator, si a Link Consulting, in calitate de producator, se axeaza pe cateva coordonate, esentiale pentru respectarea ideii initiale si pentru ameliorarea disfunctiilor semnalate insistent in cadrul editiilor precedente de catre presa, participanti si turisti.
Muzica medievala, conferinte pe teme istorice si piese de teatru pe scene improvizate in pietele singurului oras medieval locuit din Europa, tineri artisti care vand de la bratari si coliere, pana la picturi pe fetele clientilor...

La baza proiectului stau cateva principii indispensabile realizarii unui eveniment anual cu impact national si international, pe masura unicitatii si valorii patrimoniale a cetatii Sighisoara. Astfel:

Spectacolele, indiferent de gen, se selecteaza, respectiv comanda, dintr-un repertoriu adecvat ideii. Se renunta la concertele de muzica rock/pop care nu fac decat sa afecteze originalitatea ideii initiatorului, in favoarea prelucrarilor sustinute de trupe consacrate care accepta conventia festivalului. Se pastreaza concertele de muzica folk, ca singura "abatere" de la regula autoimpusa. Durata medie a spectacolelor nu va depasi 30 minute si se va avea in vedere varietatea si oferta cat mai consistente.
Amenajarea ambientala a spatiilor din cetate va respecta spiritul epocii. In spatiile de desfasurare a festivalului din cetate vor fi autorizati artisti, mestesugari si comercianti capabili sa redea traditia specifica (fierari, argintari, gravori, ghicitoare in ghioc, descantatori, vanzatori ambulanti de talismane, vanzatori de costume/elemente de costume de epoca etc). Accesul comerciantilor care nu se pot incadra in ideea manifestarii va fi restrictionat in cetate, ei putand vinde in zona adiacenta, in oras, in spatiile aprobate de autoritatile locale.
Componenta civica reprezinta o premiera si este asigurata de fundatii recunoscute pentru campanii de succes impotriva poluarii mediului, a violentei, a consumului exagerat de alcool, a sexului neprotejat. Activistii civici contribuie la evitarea manifestarilor nedorite care afecteaza buna desfasurare a festivalului, imaginea acestuia si nu in ultimul rand confortul locuitorilor cetatii.
Accesul in cetate prin cele 6 porti se face cu plata si control efectuat de efective combinate ale jandarmeriei locale, echipe de bodyguarzi si politie antidrog. Pretul de acces este rezonabil si asigura participarea pe toata durata festivalului.


Pentru 10.000 de lei, cat costa un bilet valabil o zi, puteai trai spiritul medieval. Spirit din care, in zilele noastre, nu a ramas decat acea atmosfera inconfundabila si unica in Romania, de targ medieval, cu comedianti, menestreli, tarabagii si artisti infometati care lupta sa castige atentia Mariei Sale, publicul.
A fost un public eterogen, raspandit fie pe dalele din piete, aplaudand la spectacolele de teatru sau sunetele scoase de instrumente azi disparute, fie pe marginile zidurilor, contempland coliere din ceramica, bratari din piele sau pozand pentru un portret la minut.


O mica scena amplasata aproape de Scara acoperita
 


.


Harta Sighisoarei


Cam asa arata cetatea Sighisoarei de Festival


Imagine din gara Sighisoara
.